poniedziałek, 31 grudnia 2018

Crostini z avocado




Crostini czyli grzanki z awokado i serka mascarpone - pyszna przekąska, lekko pikantna dzięki tabasco. Ja użyłam tabasco z limitowanej serii na 150 lecie marki Tabasco.
Przepis na 8 grzanek.

  • 8 kromek bagietki (bułkę kroimy pod skosem),
  • masło,
  • czosnek
  • 1 awokado,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sok z cytryny,
  • 100 g serka mascarpone,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • tabasco (ja użyłam Tabasco Diamond Reserve*),
  • kawałek czerwonej papryki,
  • szczypiorek,

Kromki bułki posmarować z obu stron masłem.
Patelnię posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku.
Położyć pieczywo na rozgrzanej patelni i zrumienić z obu stron.

Awokadao przekroić na pół. Wyjąć pestkę. Łyżką zdjąć skórkę z połówek awakado. Posmarować awokado sokiem z cytryny, aby nie czerniało.
Jedną połówkę drobno pokroić i przetrzeć przez sito.
Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone i skórką cytrynową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Drugą połówkę avocado pokroić w cienkie plasterki, każdy posmarować sokiem z cytryny.
Paprykę posiekać.
Szczypiorek posiekać.


Na grzankach ułożyć masę serową, na niej plasterki avocado.
Skropić sosem tabasco.
Posypać posiekaną papryką i szczypiorkiem.


*Producent sosu Tabasco, aby upamiętnić swoją 150. rocznicę, wyprodukował limitowany Tabasco Diamond Reserve Sauce.
Sos Tabasco Diamond Reserve jest produkowany z wyselekcjonowanych papryk tabasco na Avery Island, które są tłuczone w soli i starzone przez okres do 15 lat, a następnie zmieszane z musującym białym octem winnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz