wtorek, 1 stycznia 2019

Migdałowe księżyce

Przepyszne, kruche ciasteczka są świetnym deserem do kawy czy herbaty. Obtoczone w cukrze pudrze, wyglądają jakby były obsypane śnieżnym puchem.




250 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
250 g masła
60 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego

cukier puder do obtoczenia




Składniki na ciasteczka posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto lekko podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać w cieście księżyce i delikatnie formować w dłoniach aby zaokrąglić ich brzegi.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok 7 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić i obtaczać w cukrze pudrze.



10 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie I składników jest niewiele. Czyli coś dla mnie 💜

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają i chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, miałam robić podobne na święta, ale upiekłam makowo migdałowe gwiazdki więc księżyce msza jeszcze troszkę poczekać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja tez myślałam o gwiazdkach makowych? ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)