oliwki w cieście francuskim

7680

składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
ok. 200 g oliwek nadziewanych (ze słoika)
1 jajko
patyczki do szaszłyków
opcjonalnie parówki pokrojone na wielkość oliwki

wykonanie:
Z ciasta francuskiego, wzdłuż krótszego boku wycinamy paseczki szerokości oliwki. W połowie każdego paseczka układamy oliwkę, oplatamy ją paseczkami. Tuż obok kładziemy następną i znów oplatamy. Na każdy pasek potrzebujemy 4 oliwki. Zaplecione nadziewamy na szaszłykowy patyczek, Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi sosami

Z kawałkami parówek postępujemy tak samo jak z oliwkami. Możemy równie naprzemiennie dać oliwki z kawałkami parówki.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here