2018/12/30

Kasza jaglana ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Kasza jaglana zdecydowanie za rzadko gości w moich przepisach. Jest zdrowa, rozgrzewająca i bardzo prosta w przygotowaniu. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, makaron czy ryż. 

Na dzisiejszy obiad przygotowałam kaszę jaglaną ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, które doskonale smakuje z czarnuszką i twardym włoskim serem jak parmezan czy grana padano. Bardzo syty obiad i kolorowy, jak na zimową porę roku.






Kasza jaglana ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Składniki:
  • 4 garście szpinaku baby
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • sol do smaku
  • 1 garść czarnuszki
  • 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki.
  • Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w ilości trzy razy większej od kaszy i gotujemy przez kwadrans.
  • Trzymamy w ciepłym miejscu.
  • W tym czasie obieramy czosnek.
  • Kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z 1 łyżką masła.
  • Dodajemy szpinak i po chwili czosnek.
  • Podsmażmy, aż szpinak zmniejszy objętość.
  • Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Na drugiej patelni przygotowujemy jajko sadzone na 1 łyżce masła.
  • Do miski przekładamy kaszę jaglaną.
  • Na wierzchu układamy szpinak i jajko sadzone.
  • Posypujemy czarnuszką i parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz