Sałatkowe love

Imprezowa sałatka z kurczakiem i makaronem

Jeśli macie już za sobą okres życia studenckiego lub porzuciliście złe nawyki żywieniowe i z żalem serca przestaliście kupować chińskie zupki, to mamy dla Was świetny sposób na to, jak przywrócić je do jadłospisu (może nie codziennego) w całkiem odmienionej, zdrowszej, wersji. Polecamy podawać „odleżaną” przez całą noc w lodówce. Na zdjęciu wersja uboższa o kapustę. 😀 

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 2 zupki chińskie „curry” lub „złoty kurczak”
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 dużej kapusty pekińskiej
  • 1,5 szt. średniej papryki czerwonej lub 1/2 słoika papryki konserwowej (masa netto 720ml)
  • ok. 8 szt./1/2 słoika ogórków konserwowych (masa netto 920g)
  • 300-400 g kukurydzy z puszki
  • 1,5-2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia 
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros (1,5 do kurczaka, 1,5 do całości)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju, na dość dużym ogniu, razem z przyprawą gyros, przez ok. 5-7 min., mieszając parę razy. 
  • Makaron kruszymy do miski, zalewamy wrzątkiem (tak aby woda go przykryła) razem z przyprawami i przykrywamy miskę np. talerzem.  Po 3 min. makaron powinien napęcznieć i wchłonąć całą wodę. 
  • Kapustę kroimy w cienkie paski.  Paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Łączymy warzywa, makaron i przestygniętego kurczaka. Dodajemy do całości majonez, jogurt i doprawiamy resztą przyprawy gyros oraz solą i pieprzem wedle uznania.

Pysznej zabawy! 😉 

1 thought on “Imprezowa sałatka z kurczakiem i makaronem

  1. Moja ulubiona sałatka! Zawsze ja robię na jakieś „imprezy domowe” i wszyscy zachwyceni. Nigdy jednak nie dodawałam ogórków, następnym razem spróbuje z ogórkami ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *