Kto powiedział, że impreza = chipsy, cola i pizza? 😀 My mamy dla Was alternatywną propozycję i już drugi przepis na pyszną i mniej kaloryczną sałatkę imprezową. Choć sprawdzi się równie dobrze przy innych okazjach. 😉
Składniki na ok. 6 porcji:
- brokuł
- 1,5 szt. papryki czerwonej
- 250 g/kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 3 duże pomidory (np. malinowe)
- 3/4 długiego ogórka
- 3/4 pęczka rzodkiewki
- 150 g sera feta
- płatki migdałów (opcjonalnie)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Brokuł gotujemy (najlepiej na parze) do półmiękkości, tak aby nie był twardy, ale jeszcze trochę chrupiący.
- Kroimy warzywa w dowolną wielkość i kształt. Przekładamy je do miski i dodajemy przestygnięte różyczki brokuła. Dorzucamy pokrojony/pokruszony ser feta. Dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz do smaku i mieszamy całość.
- Posypujemy wierzch płatkami migdałów.
Miłego chrupania! 😉