niedziela, 30 grudnia 2018

Domowa masa makowa

Muszę się Wam do czegoś przyznać.
Zawsze makowce piekłam idąc na tak zwaną łatwiznę i używałam gotowej masy makowej dodając różne składniki takie jak bakalie czy tarte jabłka.
Ale w tym roku piekąc dla siebie i znajomej zrobiłam masę z maku mielonego i wiem jedno - już nigdy nie użyję masy gotowej.
Makowiec jest o niebo lepszy  a teraz mogąc kupić mak mielony przygotowanie masy jest mniej pracochłonne.
A makowca możecie upiec nie tylko na święta więc wrzucam przepis na masę a niebawem na makowca.

domowa masa makowa


domowa_masa_makowa


domowa masa makowa - składniki


600 g maku ( mielonego )
150 g mieszanki bakaliowej ( rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca )
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
mleko ( tyle żeby zakryło mak )
4 białka
1/2 szk cukru


domowa masa makowa - przygotowanie


Mleko zagotować i zalać nim mak w garnku, wymieszać i zakryć pokrywką.
Wystudzić.
Mieszankę bakaliową rozdrobnić w rozdrabniaczu ale nie za drobno.
Gdy mak wystygnie dodać posiekane składniki, cukier oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Przed rozłożeniem masy na ciasto ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.