niedziela, 30 grudnia 2018

Śledziowe gniazdka pod pierzynką

Koszyczki na przekąskę, idealne na imprezę i nie tylko. Koszyczki ptysiowe robi się bardzo szybko. Ciasto parzone to najszybsze i bardzo proste ciasto do zrobienia. Każdy sobie z nim poradzi. Jako nadzienie możecie dać to co lubicie i macie.
















ptysie:

1 szklanka mąki
50 g masła
250 ml wody
3 jajka
szczypta soli

nadzienie:


150 g serka puszystego
3 łyżki jogurtu greckiego
pieprz
1/2 mango
papryczka chili czerwona
6 koreczków śledziowych w oleju z cebulką
natka pietruszki
roszponka
1/2 cebuli czerwonej
6 pomidorów suszonych

Ptysie:

Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut.

Nadzienie:

Mango kroje w kostkę, dodaję do niego chili pokrojone, cebulę, pieprz, natkę i mieszam.
Serek mieszam z jogurtem za pomocą blendera, albo łyżką. Na ptysiach wyciskam ser, w środek wkładam pomidora suszonego, dodaję mango, koreczek śledziowy, roszponkę i natkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz