Drożdżowe kieszonki z serem i szynką

Do pracy | Na imprezę

Drożdżowe kieszonki z serem i szynką

45 minut + 1 godzina wyrastania

Drożdżowe kieszonki z serem i szynką są pyszną ciepłą przekąską na każdą domową imprezę. Miłośnicy fast foodów nie przejdą obok nich obojętnie. Jest to bardzo tania i niewymagająca przekąska, którą możecie przygotować w dzień imprezy i podać od razu po wyjęciu z piekarnika lub na zimno. Jest też sposób numer 2 dla zabieganych, przygotujcie kieszonki dzień wcześniej, a przed planowaną imprezą wyjmijcie z lodówki prosto do piekarnika. Gotowe w kilka minut, możecie zrobić to w wieczorowych strojach i bez fartuszka 🙂 bez obawy przed pobrudzeniem.

Mało kto nie lubi pizzy i podobnych jej wyrobów, a ten przepis to jeszcze bardziej odchudzona, czy raczej oszczędna wersja tradycyjnej pizzy. Kieszonki możecie zrobić z ulubionymi dodatkami, moje są w wersji podstawowej. Dobrym wyborem będzie nadzienie z kurczaka, sosu pomidorowego, salami, serów, pieczarek, szpinaku czy innych. Zróbcie takie, jakie najbardziej lubicie, a zjecie je z ogromnym apetytem. Kiedy się pieką, tak pięknie pachną, że nie dałam rady odejść od piekarnika 😉 .

Szukacie więcej ciepłych przekąsek? Kilka dni temu zrobiłam pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym. Łatwa niepozorna przekąska a była hitem wśród moich ostatnich przepisów. A z tego samego ciasta, którego użyłam do tych kieszonek możecie zrobić również najlepsze Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ

Więcej przepisów na ciasto drożdżowe:

Cynamonowa rolada drożdżowa

Domowe bajgle

Domowe precle

Bułeczki pszenno-żytnie

Cynamonowe ślimaczki

Drożdżowe kieszonki z serem i szynkaDrożdżowe kieszonki z serem i szynkaDrożdżowe kieszonki z serem i szynka Drożdżowe kieszonki z serem i szynka

Słodkie Gotowanie

Drożdżowe kieszonki z serem i szynką

Ilość porcji: 10 sztuk

Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina wyrastania

Składniki

  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 320 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej + do podsypania
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

NADZIENIE:

  • ser żółty
  • szynka
  • lub ulubione dodatki

Instrukcje

  1. Do miski wsyp drożdże, zalej ciepłą wodą i wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
  2. Po tym czasie dodaj wszystkie składniki: mąkę, cukier, olej i sól. Zagniataj za pomocą miksera z hakiem na niskich obrotach lub ręcznie ok. 7 minut. Ciasto musi być sprężyste, gładkie i odrobinę lepkie. Może wymagać dodatkowej mąki, ale nie przesadzaj z jej ilością. Dodawaj po trochu i zagniataj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Zagniecione ciasto włóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  4. Pokrój szynkę w cienkie plastry, ser zetrzyj na tarce lub pokrój w plastry. Jajko rozmieszaj z mlekiem i odstaw.
  5. Wyrośnięte ciasto uderz kilka razy pięścią i wyrzuć na oprószony mąką blat. Podziel nożem na ok. 10 równych części. Rozciągnij palcami lub za pomocą wałka na prostokąty, niezbyt cienkie. Prostokąty nie muszą być idealnie równe.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż prostokąty z ciasta na papierze. Połóż po dwa plastry szynki i jeden plaster sera na jednej połowie ciasta, drugą połową ciasta przykryj nadzienie. Zlep dokładnie końce ciasta, najlepiej za pomocą widelca. Natnij nożem każdą kieszonkę i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz przez 20-25 minut na złoty kolor (funkcja grzania góra-dół).
  8. Możesz również przygotować kieszonki do punktu 6, zafoliować i odstawić do lodówki na noc, rano wyjmij je z lodówki i wstaw do nagrzanego piekarnika.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

      • Joanna -

        Chciałam zrobić te kieszonki, odstawiłam do lodówki, żeby upiec je na następny dzień dla gości. Włożyłam do lodówki każdą kieszonkę owiniętą osobno folią. Chciałam sprawdzić jak ciasto się zachowuje. Całe się poprzyklejało do folii. Nigdy nie skorzystam już z przepisów z tej strony. Strata cennego czasu i pieniędzy.

        Odpowiedz
        • Słodkie Gotowanie -

          Przykro mi że kieszonki się nie udały ale nie wiem po co Pani owijała każdą kieszonkę osobno. Robiąc bułki też by Pani owiajała każdą osobno w folię? No nie.
          Nic nie piszę o owijaniu każdej osobno. W przepisie jest informacja o położeniu kieszonek na blachę wyłożoną papierem i zawinięciu folią. Wystarczy wyjąć blachę następnego dnia, zdjąć folię z wierzchu i włożyć do piekarnika, tak jak w instrukcji przygotowania.

          Odpowiedz
  1. Madziorka -

    Robiłam. Kieszonki wyszły twarde (bo za długo w piekarniku je trzymałam). Ale przepis zapisuje bo robiłam dziś pizze i ciasto eleganckie wyszło. Tyle co tych przepisów testowałam to ten jednak najlepszy 😊

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *