Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciastka przez maszynkę

Przepis legenda, przepis tradycyjny, przepis łatwy. W przypadku tych ciasteczek można by długo wymieniać same superlatywy. Za chwile wyjaśnię fenomen ciasteczek przez maszynkę, jednak najpierw musicie wiedzieć, że z zamiarem ich przygotowania bardzo długo się nosiłam. Podstawowym problemem było znalezienie odpowiedniej maszynki lub przynajmniej odpowiednich końcówek. Na szczęście ostatnio kupiłam nowiutką maszynkę właśnie z odpowiednimi końcówkami. I zaczęła się w domu zabawa.
Ciasteczka przez maszynkę bowiem okazały się jednymi z najbardziej ulubionych ciastek zarówno mojego taty, jak i dziadka. Można powiedzieć, iż zafundowałam mojej rodzinnie pyszny powrót do przeszłości. Bowiem ciasteczka przez maszynkę to legendarne smakołyki, które wypiekały zarówno moje babcie jak i mama. 
Jest to bardzo tradycyjny i bardzo łatwy przepis. Ciasteczka przez maszynkę związane są z wyjątkowo pięknym regionem czyli Warmią i Mazurami. Jest to nie tylko wyjątkowy region geograficznie, ale i kulturalnie. Są to wyjątkowo łatwe ciasteczka na bazie ciasta kruchego, które można w dosyć szybki sposób przygotować. Ciasteczka z maszynki doskonale komponują się z popołudniową herbatą w leniwą sobotę. Moim zdaniem są to jedne z najpyszniejszych małych słodkości. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
150 g masła
150 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
4 jajka( 2 całe jajka i 2 żółtka)
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło oraz jajka. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. W maszynce do mielenia mięsa umieszczamy końcówkę do ciasteczek(możemy również użyć specjalnej maszynki, która już ma takie końcówki). Ciasto dzielimy na trzy części. Poszczególne kawałki ciasta umieszczamy w maszynce i kręcimy ciastka, które układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 8 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę
ciastka, ciastka przez maszynkę

Smacznego!
Źródło:" Wielka księga z wypiekami", s. 197.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj