piątek, 28 grudnia 2018

Spaghetti z pieczoną dynią


Takie pesto warto przygotować sobie na zaś. Do małych słoiczków pakujemy, pasteryzujemy i mamy ;) Tak było u nas. Sprawdziło się ma szybki obiad. Teraz podpowiemy Wam jak je zrobić.













Składniki

  • 600 g miąższu dyni hokkaido
  • 4 grube kromki wiejskiego chleba
  • 1 cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 500 g makaronu spaghetti

    Przygotowanie


    1. Miąższ z dyni kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, smażymy razem z łyżką masła i dynią. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
      Jajka mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Pokrojony w kostkę chleb moczymy w masie.
      Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 farszu. Wykładamy namoczony chleb. Następnie pokrojone pomidorki i pozostałą część farszu.
      Pieczemy 10 min w temperaturze 200°. Po tym czasie polewamy oliwą, posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze kwadrans.
      Całość studzimy i blendujemy.
      Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Dodajemy kilka łyżek pesto z dyni. Podajemy ze startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz