piątek, 28 grudnia 2018

Sernik z bakaliami na lukrowanych pierniczkach.

Dla wielbicieli sernika i pierniczków mam propozycję na pyszny sernik z bakaliami upieczony z lukrowanymi pierniczkami. Do masy serowej dodałam również przyprawę do piernika, dzięki temu pięknie pachnie i tak samo smaku. Ten sernik jest prosty w wykonaniu i uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :)







Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
1 niepełna szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
1 przyprawa do piernika
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki rodzynek
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:
50 dag lukrowanych pierniczków


Wykonanie pysznego sernika z bakaliami:


1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy.  Na koniec wsypujemy rodzynki i orzechy, całość dokładnie mieszamy.

2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie w rzędach układamy lukrowane pierniczki. Na pierniczki wylewamy masę serową. Uważamy, żeby pierniczki się nie przesuwały, ponieważ masa jest dość rzadka. Następnie na wierzchu masy serowej układamy pozostałe pierniczki.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.

 Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Sernik podałam na talerzyku, który dostałam w ramach współpracy od:  GALERIA CUDA ŚWIATA







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz