Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Uwielbiam wszelkie wypieki z dodatkiem cynamonu. Dlatego u nas w domu ślimaczki cynamonowe znikają w tempie błyskawicznym. Uwielbiają je wszyscy. Są delikatne i słodkie. Można je podać zarówno do kawy jak i na deser.

Drożdżowe ślimaki cynamonowe

Na rozczyn drożdżowy:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka owsianego

Na ciasto drożdżowe:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka owsianego
  • 10 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 125 g margaryny bezmlecznej
  • 2 jajka

Dodatkowo:
Cynamon, cukier i rozpuszczona margaryna na wierzch

Drożdże łączymy w miseczce z łyżką cukru, mąki i mleka, a następnie pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny.

Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko, cukier, rozpuszczoną margarynę i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto, by je odgazować. Na posypanej mące stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy ciasto roztopioną margaryną. Posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy ją na około 2-centymetrowe plastry. Kładziemy je na blasze do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Ślimaczki cynamonowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

 

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz