piątek, 28 grudnia 2018

CIASTO JAKUBA

Od chwili gdy na internecie zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że muszę je zrobić. Piekąc ciasta na Święta zabrałam się również i za to ciasto.  Od razu zaznaczam, że jest bardzo pracochłonne, ale warto je wykonać bo efekt wizualny jest znakomity. Co do smaku jest słodko kwaśne na pysznym kruchym cieście, mnie szczególnie nie powaliło, ale byli i tacy co im smakowało. Więc ostateczną decyzję zostawiam Wam ;) Nie pozostaje nic jak ciasto upiec i po prostu spróbować ;)



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 20/25 CM:
CIASTO KRUCHE:

4 szklanki mąki pszennej
20 dag cukru pudru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
6 żółtek
szklanka śmietany 18 %

PIANA:

6 białek
6 łyżek cukru
3 różowe kisiele najlepiej wiśniowe użyłam z cukrem
450 g mrożonych wiśni (lub z kompotu)

KREM:

1,5 szklanki mleka
budyń waniliowy
8-9 łyżek cukru
cukier waniliowy
kostka masła


WYKONANIE:
CIASTO KRUCHE:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem oraz cukier puder. Mieszamy, dodajemy zimne masło, siekamy i robimy dołeczek do którego wlewamy śmietanę oraz żółtka. Zarabiamy ciasto. Owijamy w worek i chowamy do lodówki na ok. godzinę.

PIANA:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na końcu kisiele, delikatnie mieszamy. Pianę dzielimy na 3 części.

Ciasto dzielimy na 6 równych części, najlepiej użyć wagi. Dwie części zostawiamy, resztę chowamy do lodówki.


Jedną część ciasta wałkujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Smarujemy  1 częścią piany.


Nakładamy 1 część wiśni


Przykrywamy 2 częścią ciasta.

Pieczemy w temp. 180 st. c ok 25-30 minut.

W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa takie ciasta.


KREM:

Jedną szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na mleko, cały czas mieszamy chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy folią spożywczą żeby nie powstał kożuch.
Miękkie masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania.

SKŁADAMY:

Krem dzielimy na dwie części, Pierwsze ciasto smarujemy kremem, przykrywamy drugim ciastem, które również smarujemy kremem, przykrywamy trzecim ciastem
Wierzch możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz