Święta już za nami, a przed nami Sylwester i karnawał.
Czas imprez, zabaw w klubach i w gronie najbliższych.
I tak jak przeważnie mamy wiele pomysłów na zastawienie stołu zimnymi przekąskami, tak zwykle brakuje nam pomysłów na dania, które możemy podawać na ciepło.
Dziś przybywam z pomocą!
A raczej z przepisem na pyszne mini zapiekanki ziemniaczane z radamerem i karmelizowanym czosnkiem, który nadaje im niezwykłego charakteru i niezwykłego smaku!
Uwielbiam karmelizowany czosnek!
Pierwszy raz przygotowałam go 2 lata temu i był on moją “przepustką” do zwycięstwa w konkursie z Szefem Kurtem Schellerem!
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( ok.5-6 porcji )
ZAPIEKANKI:
– ziemniaki – 500 g
– ser żółty Radamer – 200 g
– mleko 3,2% – 125 ml
– śmietana 30% – 125ml
– masło – 1 łyżka
– suszony rozmaryn, sól, pieprz
– czosnek – 1 ząbek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy.
Przekrojonym czosnkiem nacieramy dokładnie naczynka do zapiekania i natłuszczamy masłem.
Wrzucamy go do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy, zdejmujemy z ognia.
Pokrojone ziemniaki układamy warstwami w naczynkach do zapiekania.
Każdą warstwę oprószamy delikatnie pieprzem orz rozmarynem i posypujemy startym Radamerem.
Zalewamy mieszanką śmietanki i mleka, zapiekamy ok. 15 minut w 160C.
Tak jak pisałam wyżej świetnym dodatkiem do zapiekanek i wszelkiego rodzaju słonych i wytrawnych tart jest karmelizowany czosnek!
KARMELIZOWANY CZOSNEK:
– czosnek – 2 główki
– oliwa z oliwek – 2 łyżki
– ocet balsamiczny – 3 łyżki
– woda – 2×150 ml
– cukier – 1 płaska łyżeczka
– świeża chili – 1 szt
– sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ząbki czosnku obieramy, wkładamy do rondelka, zalewamy 150 ml wody, gotujemy 5 minut, odcedzamy.
Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chili, smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym i resztą wody i gotujemy ok.10 minut.
Wrzucamy odrobinę cukru i szczyptę soli.
Gotujemy ok. 10 minut, by płyn zmienił się w gęsty syrop.
No Comments