czwartek, 27 grudnia 2018

Spaghetti z aromatycznym sosem pomidorowym i parmezanem

Najprostszy, najlepszy sos, Kuchnia włoska: im mniej składników, tym lepiej. Zawsze, kiedy po raz pierwszy idę do włoskiej restauracji-zamawiam najprostsze danie, jeżeli się obroni-wiem,że reszta z menu też musi być dobra. Włosi uważają,że w prostych daniach najtrudniej ukryć "kuchę", Jeżeli nam coś poszło nie tak -to nie ukryjemy tego w daniu z 3-4 składników.Dobre składniki równa się dobra kuchnia.


SKŁDNIKI:
Spaghetti (dobrego gatunku)
4 spore pomidory ( w sezonie), poza puszka dobrych pomidorów 
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sól
Ew,  cukier
swieżo tarty parmezan

PRZYGOTWANIE:
Jeżeli pomidory są świeże-to parzymy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy pomidory. Nastawiamy wodę na makaron.
Makaron gotujemy al dante-pozostawiając 1/2 filiżanki wody po gotowaniu. Kiedy pomidory sa już wysmażone, dodajemy sól, ew, cukier, przekładamy spaghetti, dodajemy odrobinę wody z makaronu-całość obficie posypujemy parmezanem.





 

1 komentarz: