ciasto balowe

7938

składniki na biszkopt:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
180 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki (ok. 21x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
250 g masła, miękkiego

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładni mieszamy mąki oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na wolnych obrotach na gładki krem.

składniki na bitą śmietanę:
ok. 400 – 500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
10 g żelatyny
60 ml gorącej wody

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia.

dodatkowo:
ok. 500 g masy kajmakowej
ok. 20 szt.  herbatników
ok. 20 szt. krakersów
ok. 100 ml soku pomarańczowego wymieszanego z ok. 50 ml wódki lub dowolnie inny poncz do nasączenia biszkoptu
100 g czekolady mlecznej lub białej

wykonanie ciasta:
Biszkopt nasączamy, wykładamy równomiernie krem budyniowy. Układamy herbatniki, smarujemy je masą kajmakową i przykrywamy krakersami. Wykładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Całość schładzamy w lodówce.



1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here