Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą

Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia.

Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą.

penne-szpinak-gruszka-przepis

 

Ten przepis powstał nie ma co ukrywać ;) w ramach sprzątania lodówki. Ponieważ to sprzątanie okazało się bardzo smaczne w skutkach, więc ten makaron ląduje tutaj co bym o nim nie zapomniała. A Wy możecie wypróbować taką kombinację smakową.

Danie posypałam orzechami laskowymi zmielonymi z pieprzem – powiem Wam, że jest to znakomita kombinacja smakowa. Przechodzimy zatem do przepisu.

 

Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 

  • 10 dkg makaronu penne
  • gruszka
  • garść szpinaku w liściach
  • 1 łyżka gorgonzoli
  • orzechy laskowe zmiksowane z pieprzem ( tu odbyło się to na oko )
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorów suszonych w zalewie
  • łyżka oleju spod pomidorów

 

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka. Gruszkę myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.

Makaron ugotowałam al dente. Na patelni podgrzałam olej spod pomidorów suszonych ( 1 łyżka) i podsmażyłam na nim pomidory, czosnek i cebulę, po 2-3 minutach dodałam szpinak i gruszkę wszystko wymieszałam. Szpinak zaczął tracić na objętości, gruszka się lekko przypiekała, wyłączyłam gaz dodałam gorgonzolę i całość wymieszałam.

Makaron przełożyłam do pojemnika do pracy, na górę położyłam zawartość z patelni, posypując orzechami. W pracy wymieszałam, podgrzałam w mikrofalówce. Wydaje mi się, że był to jeden z najlepszych ostatnich moich obiadów : )