Ferrero Rocher
domowe praliny bez pieczenia

Domowe Ferrero Rocher czekoladki

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do pralin Ferrero Rocher:
1.5 opakowania (200 g) wafli orzechowych ja użyłam Familijnych
300 g kremu czekoladowo-orzechowego krem czekoladowy typu Nutella
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
Opcjonalnie do polewy:
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżka oleju kokosowego
0.5 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Składniki

  • Składniki do pralin Ferrero Rocher:

  • Opcjonalnie do polewy:

Opis dania

Udostępnij

W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na domowe czekoladki Ferrero Rocher. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie trzech składników, a smakiem praktycznie niczym nie różnią się od oryginału! Domowe praliny Ferrero Rocher nie wymagają pieczenia, a przepis na nie jest bardzo prosty. Tego typu pralinki doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska i gwarantuję, że przygotowane raz na zawsze zostaną w Waszym słodkim menu. 🙂 Poznajcie prosty przepis na czekoladki Ferrero Rocher!

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie pralinek Ferrero Rocher:

Obrane ze skorupek orzechy laskowe wrzucić na suchą patelnię i prażyć do czasu, aż brązowa skórka zacznie sama z nich odchodzić. Prażenie orzechów można pominąć, jednak skórka nada nieco goryczki naszym pralinom Ferrero Rocher. Uprażone orzechy drobno posiekać.

2
Gotowe

Wafle orzechowe mocno pokruszyć za pomocą kulki do ciasta lub w malakserze. Wafle nie powinny być zmielone na pył - powinny zachować chrupką konsystencję!

Zmielone wafle przełożyć do miski, dodać posiekane orzechy i krem czekoladowy. Całość dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masę odstawić do lodówki na około pół godziny.

3
Gotowe

Ze schłodzonej masy formować dłońmi kuleczki pożądanej wielkości. W razie potrzeby ręce możemy delikatnie moczyć w zimnej wodzie, co zapobiegnie przylepianiu się masy do dłoni. Kuleczki odstawić do lodówki w celu schłodzenia.

4
Gotowe

Przygotowanie polewy do domowych Ferrero Rocher:

Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać pół szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych i dokładnie wymieszać (większe kawałki orzechów mogą spływać z pralin). Schłodzone czekoladki Ferrero Rocher nabijać na wykałaczki i maczać w rozpuszczonej czekoladzie.

Czekoladki w polewie ponownie umieścić w lodówce, by czekolada ładnie na nich zastygła. Czekoladki na ten czas zostawić nabite na wykałaczkach umieszczonych np. w szklance.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
poprzedni
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem
następny
Paszteciki z pieczarkami i serem

Komentarze Ukryj komentarze

Jeden piorun czy się kupi chemiczne kulki w sklepie czy zrobi mieszaninę chemicznych wafelków i kremu.ten sam syrop glukozowy i olej palmowy

Skomentuj