czwartek, 27 grudnia 2018

Smalczyk palce lizać


Dzisiaj proponuję przepis nietypowy, a mianowicie smalczyk.
Jest on tak pyszny, że aż żal, że możemy nim się delektować w niewielkich ilościach 
(no wiecie, kalorie, waga i inne sprawy).

Potrzebujemy:

  • 1 kg słoniny
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 kwaskowate jabłka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • rozmaryn




Zaczynamy od pokrojenia słoniny i boczku na małą kostkę.
Wkładamy na patelnię i wytapiamy tłuszcz.
Kiedy się już pojawi to dodajemy posiekaną cebulę i dalej smażymy.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, a na koniec przyprawy.
Przestudzony tłuszcz przelewamy do kamionki.
Mam tylko jedną radę, a mianowicie zioła dodajcie na sam koniec smażenia żeby smalec nie złapał gorączki.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz