X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePrzekąski na zimnoSałatki

Warstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą

Warstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą. 

Inspiracją dla tego przepisu były oczywiście Śledzie pod pierzynką z mojego filmiku, ale receptura uległa drobnej korekcie. Najważniejszą zmianą jest dodatek kremowej mozzarelli, dzięki której Warstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą, jest lżejsza i delikatniejsza. W połączeniu z wyrazistym śledziem tworzy zgrany duet. Rodzinka już zapowiedziała, że danie to wchodzi na stałe do naszego przekąskowego menu.

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych w oleju, pokrojonych w drobną kostkę
  • 2 małe cebule, pokrojone w kostkę
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 200 g majonezu
  • 2 łyżki musztardy np. francuskiej
  • 250 g mozzarelli, startej na tarce
  • 3 średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki, starte na tarce
  • 3 średnie ugotowane buraki, starte na tarce
  • 4 jajka ugotowane na twardo, starte na tarce
  • 4 ogórki kiszone, starte na tarce
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze śledzia oprósz świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i  wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie majonez wymieszaj z musztardą francuską, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 2:

Po drugie składniki sałatki przekładaj warstwowo w szklanej misce lub np. w małych słoikach. Zacznij od śledzia, następnie nałóż porcję sosu. Potem ziemniaki oprószone solą, znów sos. Po czym warstwa buraków, jaj i ogórków kiszonych.

Krok 3:

Na koniec starta mozzarella. Jako dekorację kapka sosu, następnie posiekany szczypiorek.

Jest to bez wątpienia idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, spędy i spotkania towarzyskie. Można zrobić dużą michę lub podać w bardziej eleganckiej wersji, jak na zdjęciu. Dla każdego stworzyć osobną porcję i podać w stół. 

Warstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą to najlepszy, sprawdzony przepis. Zapraszam do wypróbowania i podzielenia się opinią w komentarzu.

Po więcej przepisów na przekąski zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Przymierzam się do zrobienia tej sałatki na sobotnią imprezę,ale zastanawia mnie ile porcji jej będzie bo tych śledzi trochę mało? 250 g to chyba z dwie połówki? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Mało się spotyka na blogach żeby na każde zadane pytanie była odpowiedź. Widać ,że traktujesz swoich czytelników z szacunkiem i cierpliwością- i to się chwali,a i przez to z chęcią się tu wraca.

    • 250 g to około 3 filety śledziowe. A z tych ilości wychodzą 4 porcje. Staram się odpowiadać każdemu, wchodzą na moją stronę po moje przepisy i w razie wątpliwości należy im się rzetelna odpowiedź.

      Pozdrawiam 🙂 i zapraszam częściej tu oraz na FB i Instagram.

  2. Może moje pytanie będzie” głupie”ale nie znam się na serach typu mozzarella- czy to ma być biały w zalewie,czy raczej żółty. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

  3. Sałatka warstwowa wygrała w te święta , wszyscy się nią zajadali , polecam jest przepyszna !!!

  4. Planuje zrobić ja na Sylwestra,tylko zastanawiam się czy tego samego dnia czy dzień wcześniej?

  5. Sałatka była niespodzianką na wigilijny stół, goście byli nią zachwyceni.Jest wyśmienita. Połączenie smaków rewelacyjne.Polecam wytrwnym smakoszom.

  6. Zrobiłam tę sałatkę w tym roku na Wigilię, wyszła przepyszna, wszyscy się zachwycali! Gorąco polecam 🙂

  7. Śledzie to moja miłość. Przepisu na sałatkę warstwową nie znalam ale cieszę się ze poznałam . Nie dosc ze szybko sie robi to naprawdę jest bardzo fajna w smaku. Nawet zdeklarowani antysledziowcy się nią zajadali. Na Sylwestra zrobię jeszce raz . Polecam!

Sprawdź również