poniedziałek, 24 grudnia 2018

Wigilijny kompot z suszonych owoców.

Kompot z suszu tradycyjnie podaje się do potraw wigilijnych. 
Jest słodko-kwaskowy z lekko nutą wędzonego aromatu. Nie dodaję do niego ani grama cukru, słodycz pochodzi z suszonych owoców.
Przed podaniem dokładam do kompotu plastry cytryny i pomarańczy, co podkręca jego smak i zapach.



Składniki:

  • 250 g suszonych jabłek
  • 250 g suszonych gruszek
  • 200 g suszonych śliwek
  • 6 wędzonych śliwek
  • 1 wędzona gruszka
  • 1 duże, kwaskowe jabłko (użyłam odmiany Szara reneta)
  • 10 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 litry wody + 1,5 litra do ponownego zalania suszu
  • Do podania: cytryna i pomarańcza


Przygotowanie:

  • Susz owocowy i przyprawy korzenne umieścić dużym garnku, dolać 4 litry wody. 
  • Zagotować. Gotować jeszcze 10 minut, wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 30 minut.
  • Następnie dodać do kompotu jabłko pokrojone na ćwiartki (wyciąć gniazda nasienne i ogonek).
  • Zagotować kompot, gotować przez 10 minut, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 30 minut.
  • Sprawdzić czy kompot jest wystarczająco słodki, ewentualnie dosłodzić cukrem lub miodem.
  • Odlać kompot z garnka i dodać 1,5-2 litry wody, zagotować, przykryć pokrywką, pozostawić na 30 minut. Następnie odlać kompot z garnka, przełożyć owoce na sito, aby odcedzić resztę kompotu.
  • Kompot podaje się schłodzony lub lekko ciepły. Przed podaniem dodać do dzbanka z kompotem kilka plastrów cytryny i pomarańczy.


Smacznego



1 komentarz: