środa, 26 grudnia 2018

Buraczane brownie z musem malinowo - buraczanym




Składniki:

Ciasto:

220 g buraków
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady gorzkiej
200 g masła
3 duże jajka
200 g cukru
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masło do smarowania formy
mąka pszenna  do smarowania formy

Mus malinowo - buraczany:

220 g buraków
200 g malin (mrożonych lub świeżych)
5 g żelatyny w proszku
40 ml zimnej wody
600 ml śmietanki 30%
200 g białej czekolady
sok z 1/2 limonki



Sposób wykonania:

Wszystkie buraki (do ciasta i do musu) gotujemy do miękkości w mundurkach.
Po wystudzeniu obieramy je i miksujemy blenderem na gładko.

Brownie:
Czekolady z masłem topimy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi.
Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia oraz z łyżką kakao. Przesiewamy wszystko do miski.
Dodajemy połowę zmiksowanych buraków oraz jajka z cukrem. Mieszamy. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i ponownie wszystko razem ze sobą mieszamy. 
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 25 minut.

Mus malinowo - buraczany:
Żelatynę zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki. Zagotowujemy. Dodajemy połamaną białą czekoladę, oraz namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Maliny miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko. Łączymy z drugą połową zmiksowanych buraczków. Dodajemy do masy śmietankowej i odstawiamy do wystudzenia.
Mocno schłodzoną resztę śmietanki ubijamy, a następnie łączymy z masą malinowo - buraczaną. Dodajemy sok z limonki.
Gotowy mus wykładamy na upieczone i wystudzone brownie.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

* przepis z książki "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce" - LIDL






1 komentarz:

  1. Brownie z buraków już robiliśmy, ale z musem malinowym wygląda fantastycznie! 😍

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...