Owsiane ciasteczka orzechowo-piernikowe (bez cukru) | Mienta blog
Ciasteczka, Świąteczne

Owsiane ciasteczka orzechowo-piernikowe (bez cukru)

Drodzy Czytelnicy, życzę Wam spokojnych dni, odpoczynku, czasu który płynie wolniej i samych radości w gronie najbliższych.

Wesołych Świąt!

A gdybyście szukali ekspresowego przepisu na zdrową wersję świątecznych ciasteczek, to polecam Wam owsiane ciastka orzechowo-piernikowe :)

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 200 ml mleka jaglanego
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • łyżka dobrej jakości przyprawy do piernika
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
  • opcjonalnie łyżka syropu klonowego
  • skórka starta z całej pomarańczy

Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy.

Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

Dodajemy mąkę i resztę składników.

Zagniatamy i formujemy 12 płaskich (ok.1 cm grubości) ciastek.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Smacznego :)

owsiane ciasteczka orzechowo piernikowe 1 - Owsiane ciasteczka orzechowo-piernikowe (bez cukru)

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj