piątek, 21 grudnia 2018

ODCHUDZONY PIERNIK DYNIOWO-ORKISZOWY



Składniki foremka (30x11cm):
  • 1¾ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka puree z dyni (200g)
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju kokosowego ( 80ml)
  • 1średnie jajko 
Polewa:
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
Czekoladę rozpuszczamy np. w kuchence mikrofalowej, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz dla smaku cynamon, mieszamy , przestudzoną polewą polewamy piernik



Wykonanie:
  • do jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników oraz szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy
  • do drugiej miski dodajemy mokre składniki czyli puree z dyni, mleko, olej oraz jajko, mieszamy
  • do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia składników, na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz krótko mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy keksowej (30x11cm)wyłożonej papierem do pieczenia,
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45 minut do suchego patyczka
  • gotowe i przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami.









Źródło: http://frosch.blogspot.com/2017/12/piernik-dyniowy-prosty-bez-ucierania.html

3 komentarze: