Cookies

21 gru 2018

Migdałowe beziki z pomarańczową nutką



Im bliżej Świąt, tym krótsze wpisy na blogach i przepisy. Jeśli macie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są przepyszne i pięknie pachną. Piecze się je błyskawicznie, nie muszą leżeć w lodówce jak kruche ciasto, nie potrzebujemy foremek i są dobrą okazja do wykorzystania białek. Zamiast migdałów można wziąć orzechy, a sok z pomarańczy zastąpić cytryną. Ważne jest tylko żeby migdały lub orzechy były dobrze zmielone, ponieważ będziemy wyciskać je szprycką i grube kawałki orzecha lubią utkwić w otworku. Jeśli ciasto jest za gęste to trzeba dodać trochę wiecej soku, tak żeby konsystencja nie była taka zwarta. Nie są to takie typowe beziki, a raczej ciasteczka, ale trudno mi znaleźć jakąś pasującą nazwę. Beziki pasują jak ulal. Serdecznie zapraszam!


Migdałowe beziki z pomarańczową nutką:


Składniki:

3 białka
szczypta soli
100 g cukru
1 żółtko
350 g mielonych migdałów lub orzechów
starta skórka z jednej pomarańczy ekologicznej
sok z połowy pomarańczy

Wykonanie:

1. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać strużką cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca. Dodać żółtko, mielone migdały, skórkę i świeży sok z połowy pomarańczy i ostrożnie zamieszać.
2. Masę przełożyć do rekawa cukierniczego, wybieramy końcówkę gwiazdkę. Dwie formki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać małe beziki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do 15 minut. Wyjąć z pieca i ostrożnie ostudzić na kratce kuchennej. Smacznego!



ciasteczka-adwentowe-przepisy



Miłego weekendu i radosnych przygotowań do Swiąt!


Wasza Edyta

5 komentarzy:

  1. Wyglądają bosko!
    Wesołych i aromatycznych Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie! Tobie rowniez zycze cudownych Swiat Bozego Narodzenia i wszystkiego dobrego :-)

      Usuń
  2. Robiłam na Święta podobne ciasteczka - u nas okazały się numerem 1 :) Te Twoje wyglądają jeszcze ładniej, więc śmiem twierdzić, że smakują jeszcze lepiej. Muszę kiedyś wypróbować i tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, wyszly sliczne i smaczne, na zywo jeszcze ladniejsze niz na zdjeciach :-)

      Usuń
  3. Jestem zachwycona tym przepisem! Wyglad tych ciasteczek pobudza moja fantazje co do smaku, wiec na pewno nie bede czekac do nastepnych swiat :)

    OdpowiedzUsuń