Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Śliwkowa szarlotka

Szarlotka już nie raz pojawiała się u mnie na blogu. Za każdym razem zachęcałam was do poznawania nowych smaków i połączeń. Nie inaczej jest i tym razem. Mam dla was przepis na dosyć mało popularną, ale bardzo pyszną szarlotkę z dodatkiem kwaskowych śliwek. 
To nietypowe połączenie powoduje, że nie oprzecie się temu wypiekowi. Sliwkowa szarlotka to wypiek dosyć prosty i bardzo smaczny. Jabłka i śliwki zostały uduszone tradycyjnie. Dodatek cynamonu oraz cukru waniliowego tylko podkreśla smak musu. Bazą dla tego pysznego wypieku jest ciasto kruche. Jedno z najbardziej klasycznych i sprawdzonych receptur podkreśla niezwykły smak szarlotki. 
Sliwkowa szarlotka to deser bardzo polski, który wpisuje się idealnie w nadchodzące świata. Moim zdaniem podanie tego wypieku na stole wigilijnym będzie przebojem. Kwaskowy smak owoców tylko podkreśla smak ciasta. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
450 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
4 żółtka
mus jabłkowo- śliwkowy
1,5 kg jabłek antonówek lub szarych renet
0,5 kg śliwek(świeżych lub mrożonych)
150 g cukru
60 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
30 g cynamonu
30 ml wody
Ciasto kruche: Mąkę wraz z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Mus jabłkowo-śliwkowy: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Sliwki myjemy oraz usuwamy pestki. kroimy na ćwiartki. Owoce umieszczamy w dużym garnku, podlewamy wodą. Zagotowujemy. Dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Ciasto dzielimy w stosunku 3/4 do 1/4. Większą połowę rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Układamy mus. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy pasy. Tworzymy kratkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 60-65 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
szarlotka, śliwki, śliwkowa szarlotka
szarlotka, śliwki, śliwkowa szarlotka
szarlotka, śliwki, śliwkowa szarlotka
szarlotka, śliwki, śliwkowa szarlotka

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj