Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. Farsz z kapustą kiszoną z dodatkiem tartej marchewki, suszonymi grzybami (własnoręcznie zbieranymi:) – podgrzybkami i borowikami) oraz pieczarkami. Wszystko delikatnie doprawione solą i pieprzem. Wspaniały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego lub na co dzień na obiad, polecam!
Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące.
SKŁADNIKI:
- 20 naleśników z tego przepisu (dodałam jedynie zamiast 100 ml oleju – 40 ml)
- 1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem tartej marchewki
- 25 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej w wodzie – wody tyle, tak by je przykryć)
- 6 pieczarek
- 3 średnie cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- panierka: mąka, 3 jajka, bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę odciskam, wrzucam na wrzątek i obgotowuję 25-30 minut. Wyjmuję na durszlak, tak by odciekała, studzę. Odciskam ponownie, kroję na desce na małe kawałeczki.
Suszone grzyby zagotowuję w wodzie, w której się moczyły całą noc plus wlewam trochę świeżej tak, by je przykryły. Gotuję kilka minut do miękkości, wyjmuję cedzakiem na talerz, studzę, następnie siekam drobniutko.
Pieczarki obieram, płuczę w zimnej wodzie. Cebulę szatkuję drobno w kosteczkę, przesmażam na niewielkiej ilości oleju, dodaję posiekane drobno pieczarki (można zetrzeć na tarce o dużych oczkach), posiekane grzyby i kapustę. Całość smażę kilkanaście minut, przyprawiam.
Jajka roztrzepuję w misce, lekko solę i pieprzę.
Rozgrzewam na patelni olej rzepakowy.
Na każdym naleśniku rozsmarowuję dwie łyżki farszu, zwijam (od góry ku środkowi jednocześnie postępując tak samo z dołem – jak kopertę, następnie zwijam wzdłuż jak sajgonki). Obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję do barszczu lub w tygodniu na obiad, bez okazji.
Smacznego!
Krokiety z kapustą i grzybami