Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. Farsz z kapustą kiszoną z dodatkiem tartej marchewki, suszonymi grzybami (własnoręcznie zbieranymi:) – podgrzybkami i borowikami) oraz pieczarkami. Wszystko delikatnie doprawione solą i pieprzem. Wspaniały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego lub na co dzień na obiad, polecam!

Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące.

SKŁADNIKI:

  • 20 naleśników z tego przepisu (dodałam jedynie zamiast 100 ml oleju – 40 ml)
  • 1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem tartej marchewki
  • 25 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej w wodzie – wody tyle, tak by je przykryć)
  • 6 pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • panierka: mąka, 3 jajka, bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę odciskam, wrzucam na wrzątek i obgotowuję 25-30 minut. Wyjmuję na durszlak, tak by odciekała, studzę. Odciskam ponownie, kroję na desce na małe kawałeczki.

Suszone grzyby zagotowuję w wodzie, w której się moczyły całą noc plus wlewam trochę świeżej tak, by je przykryły. Gotuję kilka minut do miękkości, wyjmuję cedzakiem na talerz, studzę, następnie siekam drobniutko.

Pieczarki obieram, płuczę w zimnej wodzie. Cebulę szatkuję drobno w kosteczkę, przesmażam na niewielkiej ilości oleju, dodaję posiekane drobno pieczarki (można zetrzeć na tarce o dużych oczkach), posiekane grzyby i kapustę. Całość smażę kilkanaście minut, przyprawiam.

Jajka roztrzepuję w misce, lekko solę i pieprzę.

Rozgrzewam na patelni olej rzepakowy.

Na każdym naleśniku rozsmarowuję dwie łyżki farszu, zwijam (od góry ku środkowi jednocześnie postępując tak samo z dołem – jak kopertę, następnie zwijam wzdłuż jak sajgonki). Obtaczam w mące, jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję do barszczu lub w tygodniu na obiad, bez okazji.

Smacznego!

Krokiety z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *