Śledzie po tatarsku

Drukuj
22.12.2018   Magda

Sos tatarski to świetny dodatek nie tylko do wędlin – okazuje się, że jego kwaskowaty smak i wszystkie dodatki w środku pasują do śledzi. Drobno pokrojone marynowane pieczarki, ogórek konserwowy, do tego ostrość cebuli, wszystko to idealnie komponuje się w smaczną sałatkę śledziową. Polecam dodać do nich także pieprz cytrynowy lub czarny pieprz i odrobinę skórki z cytryny – smak będzie jeszcze bardziej niepowtarzalny.

Składniki (na 4-5 dużych porcji):

  • 500g filetów śledziowych matjas z oleju
  • 170g marynowanych pieczarek – mały słoik
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka suszonego szczypiorku
  • czarny pieprz świeżo mielony oraz pieprz cytrynowy do smaku

 

Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy, przekładamy do dużej miski gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki. Pieczarki i ogórki kroimy w małą kostkę, podobnej wielkości, wrzucamy do miski.

 

Śledzie odcedzamy z oleju, najlepiej jest je też oszuszyć ręcznikiem papierowym z oleju. Kroimy filety wzdłóż, a następnie w małą kostkę, ale trochę większą niż ogórek i pieczarki, bo to śledź ma być najbardziej wyczuwalny. Przekładamy do miski.

 

Do składników w misce dodajemy majonez, śmietanę, natkę pietruszki, szczypiorek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz pieprzem cytrynowym i mieszamy. Nie podałam w składnikach soli, bo moje śledzie i ogórki były na tyle słone, że nie wymagały dosolania. Śledzie przykrywamy i odkładamy do lodówki do przegryzienia, najlepiej na całą noc.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.