Sałatka jarzynowa, czyli tradycyjna sałatka warzywna to pyszna klasyka gatunku :) Kto jej nie zna? Chyba nie ma takiej osoby, ale każdy na pewno ma swoją tradycyjną sałatkę jarzynową, bo ile domów, tyle jej wersji. Niby ta sama sałatka, a u każdego inaczej smakuje ;)
Sałatka jarzynowa przepis
Chyba nie ma jednego, najlepszego przepisu na sałatkę jarzynową, bo tyle ile domów, ilu ludzi, tyle ulubionych wersji sałatki warzywnej. Jedni wolą tradycyjnie z samymi warzywami, inni z dodatkiem szynki. Jedni wolą z ogórkiem konserwowym, inni z kiszonym. Jedno dodają jabłko, a jeszcze inni fasolę lub kukurydzę. Tak więc opcji jest sporo. Poniżej jednak postanowiłam przygotować dla Was sałatkę jarzynową w takiej postaci, w jakiej najczęściej się u nas pojawia (czasami dodatkowo daję jabłko lub kukurydzę konserwową). I chociaż sałatka jarzynowa jest dość pracochłonna, to często pojawia się w polskich domach. Z reguły jednak każdy przygotowuje jej większą porcję, by zajadać się nią przez kilka kolejnych dni. Od zawsze mam w głowie obraz, gdy Babcia przygotowywała ją na Święta w duuuużej misce :) Teraz ja, w swoim domu, często przygotowuję tę sałatkę na różne uroczystości, np. na urodziny, imieniny, Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, czy Sylwestra. U nas dodaje się do niej sporą ilość dobrej jakości majonezu, bo jak to mawiała moja śp. Babcia: “majonez musi być czuć” :) W wersji fit część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
A Wy? Lubicie sałatkę jarzynową? Robicie ją na każde święta, czy może już się Wam przejadła? :) Co do niej dodajecie? :)
Sałatka jarzynowa – Składniki:
- 3 średnie ziemniaki – ok. 350 g
- 4 jajka rozmiar M
- kawałek selera – ok. 80 g
- 1 mała cebula – ok. 70 g (lub kawałek pora jeśli sałatka ma dłużej być zdatna do spożycia)
- pół puszki groszku konserwowego (lub mniej wedle uznania)
- 4-5 średnich ogórków konserwowych lub kiszonych – ok. 300 g
- 4 średnie marchewki – ok. 400 g
- 1 średnia pietruszka – ok. 60 g
- 8 bardzo czubatych łyżek majonezu (lub mniej/więcej wedle uznania)
- 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie można dodać do sałatki także kwaśne jabłko lub kukurydzę konserwową.
Przepis na sałatkę jarzynową:
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć. Nie obierać ich, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 30-40 minut. Po tym czasie zlać wodę, a garnek z warzywami odstawić na bok do ostudzenia. Gdy ugotowane warzywa będę już całkowicie zimne to należy je obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski.
- Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dorzucić do pozostałych składników.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę (opcjonalnie przelać wrzątkiem na sitku, by cebula była nieco mniej ostra; ale ta czynność nie jest konieczna, jeśli wolicie ostrzejsze smaki). Ostudzić i osuszyć, wrzucić do miski z pozostałymi składnikami.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę, przerzucić do miski. Następnie odsączyć groszek z zalewy i dodać do wcześniej pokrojonych warzyw.
- Dodać majonez, musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, odstawić do lodówki, by sałatka się ‘przegryzła’. Smacznego!
PS. Z ciekawostek: niektórzy uważają, że sałatka jarzynowa najlepiej smakuje, gdy przygotowana jest z warzyw ugotowanych na parze. W ten sposób także nie traci tylu cennych wartości. A Wy? Jak gotujecie warzywa do sałatki jarzynowej? Dajcie znać w komentarzach :)
Poniżej sałatka jarzynowa z kukurydzą. Wedle uznania można dodać do sałatki również jabłko.
Ja dodaję starty kawałek surowego selera. Ugotowany tez dodaje ale niestety smaku nie czuję w sałatce a surowy czuc
Ja zrobiłem z jajkiem i z kukurydzą i jest dla mnie pyszne. Nie rozumiem ludzi dla których coś jest obrzydliwe i wyrażają to jak aksjomat. Dla Ciebie jest obrzydliwe a dla kogoś innego smaczne i przepyszne. Nie jesteś pępkiem świata. De gustibus non est disputandum.
Te ilości w przepisie to dla krasnoludków pozdrawiam wszystkich smakoszy sałatki
Seler tez gotować z marchewką czy jak, bo w opisie nic o nim nie ma
Tak.
Jajka w sałatce obrzydliwe
Jak kto lubi js lubię.
zdecydowanie bez jajka – skoro jarzynowa, natomiast dodaję seler konserwowy, który podkręca smak, i kukurydzę z puszki, warto spróbować, pozdrawiam
Jak warzywna, to gdzie jest por i seler?
Przecież są wymienione ;)
Ja zawsze seler i pietruszka z rosolu