Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną. 
Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec











ciasto:

400 g mąki pszennej

1 szklanka gorącej wody

1 żółtko

1 łyżka oliwy

sól
farsz:
500 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów leśnych
listek laurowy
kilka kulek czarnego pieprzu  
3-4 kulki ziela angielskiego
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz 
3/4 szklanki kaszy gryczanej prażonej


 Grzyby wypłukać,zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Kapustę włożyć do garnka,dodać liść laurowy ziele i pieprz, zalać wodą (ok. 500ml) i ugotować do miękkości.
Grzyby ugotować we wodzie w której się moczyły .
Kaszę zalać wodą,ugotować i wystudzić.

  Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.
Ugotowaną kapustę oraz grzyby osączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę,dodać kapustę,grzyby i kaszę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć chwilę często mieszając. Gotowy farsz wystudzić.

Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta.
Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
 Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub lekko przysmażone na maśle.




Komentarze

Popularne posty