Kapusta z grochem nigdy nie była jednym z dań wigilijnych w moim rodzinnym domu. Za to bardzo dobrą przygotowuje moja Teściowa, i to właśnie jej przepis Wam prezentuję. Z podanych składników wychodzi dość sporo kapusty, więc nadwyżkę możecie zawekować.
Warto przygotować ją nie tylko na Wigilię.
Składniki:
- 1 kg grochu łuskanego
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 cebule
- sól, pieprz
- kminek
- majeranek
- 2 łyżki masła
- olej lniany
Wykonanie:
Groch namoczyć i odstawić na 10-12 godzin. Następnie kilka razy przepłukać go zimną wodą i ponownie wlać wodę tak, by wystawała 3 cm nad poziom grochu. Delikatnie posolić i gotować na małym ogniu, aż większość grochu się rozpadnie.
W tam czasie przepłukać kapustę, by nie była zbyt kwaśna, mocno odcisnąć i dość drobno pokroić. Przełożyć do drugiego garnka, wlać szklankę wody, dodać trochę soli i gotować pod przykryciem aż będzie miękka. W razie potrzeby dolać więcej wody.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z odrobiną oleju. Dodać do ugotowanej kapusty.
W dużym garnku połączyć kapustę z grochem i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem i majerankiem. Na koniec wlać ok. 100 ml oleju lnianego i wymieszać.
Można podawać od razu lub przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce.