Żadnych Świąt, w tym Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez jednego ciasta — sernika! Dla mnie to król wszelkich domowych wypieków i przez te świąteczne dni przechodzę na dietę sernikową, wsuwając go 3 razy dziennie zamiast innych posiłków. Zazwyczaj w moim domu piecze się sernik wiedeński lub krakowski. Jeden i drugi obowiązkowo z dużą ilością bakalii. Jednak czasami najdzie mnie ochota na drobne zmiany i wtedy kombinuję z nowymi smakami. W zeszłym roku w ten sposób wymyśliłem sobie sernik z ajerkoniakiem, suszonymi śliwkami i czekoladą. Ciężki i zbity, a zarazem delikatny i aromatyczny za sprawą likieru. Najlepszy sernik otrzymamy oczywiście z domowym ajerkoniakiem, w którym nie żałujemy wanilii. Jednak nawet z tym sklepowym daje radę. Jeśli macie ochotę na sernikowe objawienie, to nie wahajcie się ani chwili dłużej.
Sernik z ajerkoniakiem, suszonymi śliwkami i czekoladą
Twaróg pokrój na mniejsze cząstki i umieść w malakserze lub kielichu blendera. Wlej ajerkoniak i ekstrakt waniliowy, wbij jajka, wsyp cukier oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Masę zmiksuj na gładko, aż znikną grudki. Śliwki oraz jedną tabliczkę czekolady posiekaj i dodaj do masy serowej.
Formę o średnicy 20-23 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia i wlej gotową masę na sernik. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka. Gotowy sernik odstaw do wystudzenia, a następnie delikatnie oddziel od brzegów formy, zdejmij papier i ułóż na talerzu lub paterze.
W kąpieli wodnej rozpuść pozostałą czekoladę i polej nią wierzch sernika. Udekoruj go pozostałymi suszonymi śliwkami. Odstaw w chłodne miejsce, aby czekolada stężała.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
Włóczykij z mikserem w ręku. Dumny wrocławianin. Z wykształcenia inżynier, a po godzinach kucharz amator i bloger z zamiłowania. Pozytywnie zakręcony albo należałoby raczej powiedzieć zmiksowany ze mnie człowiek, bo z pewnym przyrządem kuchennym nie rozstaję się na krok (co widać na załączonym obrazku). W przyszłości marzę o założeniu własnej restauracji tudzież cukierni oraz o napisaniu książki kucharskiej, która zdobyłaby serca czytelników na całym świecie. Ponoć marzenia się spełniają, a ten blog stanowi dla mnie siłę napędową ku temu.
Tak, jak najbardziej. 🙂 Ja akurat chciałem uzyskać tutaj ciężką twarogową strukturę, a z serem z wiaderka sernik będzie bardziej kremowy. Tylko polecam zwrócić uwagę na skład, żeby to było po prostu mielony ser w 100%, bo te wiaderkowe często są „oszukane”.
Ta strona wykorzystuje ciasteczka, aby móc dostarczyć Tobie najsmaczniejsze przepisy w sieci. Mam nadzieję, że nie przeszkadza to Tobie. ZaakceptujPrzeczytaj więcej
7 komentarzy
no to pieczemy Panie Łukaszu :)) też uwielbiam serniki !
Ekstra! Czekam na pyszny efekt! <3
Koniecznie na swieta wyprubuje te pyszne przepisy 😊😊
Mam nadzieję, że pomogą one sprawić, że Święta będą jeszcze smaczniejsze 🙂
Czy można zrobić wykorzystując ser z wiaderka dziękuję za odpowiedź
Tak, jak najbardziej. 🙂 Ja akurat chciałem uzyskać tutaj ciężką twarogową strukturę, a z serem z wiaderka sernik będzie bardziej kremowy. Tylko polecam zwrócić uwagę na skład, żeby to było po prostu mielony ser w 100%, bo te wiaderkowe często są „oszukane”.
Czy można zrobić wykorzystując ser z wiaderka?