piątek, 21 grudnia 2018

Śledzie marynowane w aromatycznym sosie


Świeże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem...

  • 500 g płatów świeżych śledzi,

  • marynata:
  • 460 ml wody,
  • 140 ml octu 10%,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łodyżki koperku z jednego pęczka,

  • sos:
  • 150 ml posiekanego koperku,
  • 50 ml posiekanego szczypiorku,
  • 100 ml posiekanej natki pietruszki,
  • 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 3 łyżki musztardy (u mnie francuska),
  • 150 ml majonezu,
  • 150 ml gęstej śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,


Śledzie obrać ze skóry.
Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej.
Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą.
Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin.
Śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kawałki.
Wymieszać wszystkie składniki sosu. Włożyć do sosu śledzie, wymieszać.
Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na co najmniej 1 dzień. 



Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce do 10 dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz