Śledzie w śmietanie i majonezie – to pyszny pomysł na śledzie wigilijne, ale nie tylko :) Równie świetnie sprawdzą się na Sylwestra, czy jako zakąska z okazji innej imprezy. Czasami lubię je sobie zjeść na zwykła kolację, tak bez okazji, z kawałkiem świeżego pieczywa z masełkiem. Wedle uznania takie śledzie w śmietanie i majonezie można również zaserwować na obiad wraz z ziemniakami w mundurkach. Śledzie z majonezem i ogórkiem konserwowym są tak pyszne, że koniecznie musicie je wypróbować w najbliższym czasie :)
Więcej przepisów na smaczne śledzie wigilijne znajdziecie tutaj: Śledzie
Śledzie w śmietanie i majonezie – Składniki:
- 200g śledzi Matjas w oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz do smaku
- 1 mała cebula – ok. 60g
- 3 ogórki konserwowe – ok. 110g
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 czubate łyżki majonezu (u mnie dekoracyjny Winiary)
- kilka listków natki pietruszki do ozdoby (opcjonalnie)
- sól do smaku (opcjonalnie)
Przepis na śledzie w śmietanie i majonezie:
- Śledzie Matjas odsączyć z oleju. Wedle potrzeby można je przepłukać pod bieżącą wodą lub wymoczyć przez kilka minut w wodzie (jeśli są za słone). Osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Pokroić śledzie na mniejsze kawałeczki (u mnie paski o szerokości ok. 2 cm). Wrzucić śledzie do miseczki, doprawić pieprzem, polać 2 łyżkami soku z cytryny, wymieszać i odstawić na bok na kilka minut.
- W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Przelać wrzątkiem na sitku, a następnie osuszyć.
- Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
- Do miseczki ze śledziami dodać 1 czubatą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany 18%, 2 czubate łyżki majonezu, posiekaną cebulkę oraz ogórki konserwowe. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
- Przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem przełożyć śledzie na półmisek, oprószyć posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie). Smacznego!
Niektórzy do takich śledzi w śmietanie i majonezie dodają jeszcze kwaskowate jabłko lub cukier puder do smaku – ja jednak pomijam te składniki, ale Wy oczywiście możecie je dodać wedle uznania.
Więcej przepisów na śledzie znajdziecie tutaj: Śledzie – przepisy