20 gru 2018

Karkówka pieczona w powidłach


Do Świąt zostało zaledwie kilka dni. Przygotowania do tego Pięknego czasu ruszyły pełną parą. Dziś zapraszam na pyszną , soczystą i szybką w przygotowaniu Karkówkę w Powidłach. 
Idealna na Świąteczny stół ale również jako danie na każdy dzień.

Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/  Będzie mi bardzo miło

SKŁADNIKI:

  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych 
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki 
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej 
  • 1 łyżka suszonego majeranki 
  • 2 łyżki czerwonej papryki 
  • 1/3 szklanki zimnej wody 
PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy. Osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami oraz powidłami śliwkowymi . Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykrywką) i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy w tym samy naczyniu) i dolewamy wody.  Przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Podajemy z powstałym sosem lub jako wędlinę do pieczywa.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF