Śniadaniowe placuszki w wersji roślinnej

20 grudnia 2018

Płatki pszenne, które użyłam w poniższym przepisie świetnie sprawdziły się w roli mąki. Nie przepadam za nimi w formie po prostu płatków, dlatego mielę je sobie na mąkę i wykorzystuję właśnie do takich placuszków, omletów czy ciast. Placki są wegańskie, bardzo delikatne i mięciutkie. Z dość wyraziście wyczuwalną obecnością banana. Dodałam do nich kolejny miks superfoods z oferty Biokulturalni. Tym razem jest to Rebulid, którego głównym składnikiem jest siemię lniane, a które to idealnie wpasowało się do placów w wersji roślinnej, zastępując mi jajko 💚



Składniki:
  • 60 g płatków pszennych 
  • 2 łyżeczki miksu superfoods Rebuild (Biokulturalni)
  • 1 średni banan
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 100 ml napoju roślinnego (u mnie jaglany)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Aczkolwiek nie musi być idealnie gładka. 
  2. Patelnie bardzo dobrze rozgrzej. Nakładaj po jednej łyżce masy. Smaż na średnim ogniu, po ok. 2-3 minuty z każdej strony. 
  3. Możesz podać z owocami. 


Wartości odżywcze bez dodatków:
energia: 530 kcal
białko: 14 g
tłuszcz: 12 g
węglowodany: 92 g



ーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーー

Biokulturalni to niedawno powstała marka oferująca żywność ekologiczną. W jej ofercie, na ten moment znajdują się mixy superfoodsów w 6 różnych wariacjach smakowych. Każdy produkt, w postaci proszku idealnie sprawdza się jako dodatek do smoothie, owsianek, omletów, placuszków i innych wszelkich dań, tym samym urozmaicając i wzbogacając naszą dietę w cenne składniki. 

Każdy produkt jest ekologiczny, pozbawiony wszelkich sztucznych dodatków, jak wypełniacze, barwniki, konserwanty, a także słodziki. Skład jest prosty, co ważne naturalny, a same składniki powstały w procesie suszenia bądź liofilizacji, dzięki której zatrzymują znaczącą część odżywczą surowca.

W dzisiejszym przepisie użyłam mixu Rebulid, którego skład prezentuje się następująco ⇾  35% siemię lniane, 25% moringa, 25% chia, 10% maca, 5% camu camu.

Siemię lniane, zajmujące główne miejsce w składzie wykorzystanego w dzisiejszym przepisie mixu superfoods jest bardzo cennym składnikiem diety. Na uwagę zasługuje głównie, dzięki obecności drogocennych kwasów tłuszczowych Omega 3. Jest to istotny składnik diety, a tak bardzo często przez nas lekceważony. Omega 3 wykazują właściwości przeciwzapalne, działają profilaktyczne w schorzeniach sercowo-naczyniowych czy zmniejszają stres oksydacyjny. Poniżej znajdziecie tabelkę z wartościami odżywczymi produktu. A po więcej informacji zapraszam na stronę Biokulturalni


ーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーー

Pozostałe przepisy z wykorzystaniem produktów Biokulturalni:

1 komentarz

  1. Mamy ten miks i jeszcze nie wymyśliłyśmy jak do wykorzystamy :)

    OdpowiedzUsuń