Drożdżowa strucla z makiem

Makowa strucla to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :)

Składniki:
ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 150 g cukru
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- 3 jajka
nadzienie
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
oraz
- białko z 1 jajka
Przygotowanie:
Mak zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka godzin, następnie odcedzamy i gotujemy 15 minut. Mak przelewamy na sitko a następnie trzykrotnie mielimy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z makiem, rodzynkami, skórką pomarańczową oraz jajkami i cukrami. Gdy nadzienie gotowe możemy zabrać się za zrobienie ciasta. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże i wlewamy do masy jajecznej. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość dzielimy je na pół i rozwałkowujemy. Każdą połowę smarujemy roztrzepanym białkiem, wykładamy po połowie masy makowej i zwijamy. Strucle przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 40 minut w 180 C. Strucle lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.





Komentarze