Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA: przepis, jak zrobić

www.e-ksiazkakucharska.pl
Soczyste i chrupiące skrzydełka kurczaka.

Jak zrobić smaczne i chrupiące skrzydełka kurczaka z piekarnika.


Przepis na przepyszne skrzydełka kurczaka pieczone w piekarniku, z chrupiącą skórką. Skrzydełka marynowane w miodzie, chili i trawie cytrynowej.  Słodko-kwaśne, lekko pikantne i cytrusowe skrzydełka na obiad, przekąskę, idealne do piwa - do schrupania. Absolutna rewelacja.

Chrupiące skrzydełka kurczaka - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.



Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:

Chrupiące i soczyste skrzydełka z piekarnika przepis.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Chrupiące skrzydełka kurczaka.

Składniki na chrupiące skrzydełka z piekarnika:

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka płatków chili

Przygotowanie skrzydełek kurczaka:



Krok 1.
  • Skrzydełka oczyścić i opłukać. Można podzielić na mniejsze części przecinając skrzydełka w stawach.
  • Trawę cytrynową lekko utłuc tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, rozdzielić na mniejsze części.
Krok 2.
  • Skrzydełka włożyć do miseczki, dodać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać. Następnie miskę przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Krok 3.
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozłożyć zamarynowane skrzydełka. Mięso nakryć najpierw papierem do pieczenia, a następnie całość szczelnie przykryć folią aluminiową.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkowy poziom i piec przez ok. 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię oraz papier, zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 z termoobiegiem, dopiec skrzydełka, aż skórka ładnie się zarumieni i będzie chrupiąca (zajmie to około kilka minut, uważamy, aby nie przypalić skórki).

Pamiętaj, kluczem do tworzenia pysznych posiłków są najlepsze składniki - na przykład możesz wykorzystać do przepisu skrzydełka kurczaka zagrodowego - wybieraj mądrze!


Propozycja podania:

Chrupiące skrzydełka kurczaka z sałatą rzymską, pomidorami koktajlowymi i kiełkami. Całość skropiona octem balsamicznym.

Mam nadzieję, że przepis, jeżeli go wypróbujesz, spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger