PIERNIK Z PIWEM
Piernik z dodatkiem piwa które dodaje ciastu przyjemny smak, idealne ciasto na ostatnią chwilę, od razu po upieczeniu jest idealne do jedzenia.
Składniki:
0,5 kg mąki
3 jajka
200 g cukru
200 g miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
¾ szklanki piwa
80 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
200 g cukru
200 g miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
¾ szklanki piwa
80 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Słoiczek powideł
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło
utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania,
dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia. przyprawę, miód i piwo. Na końcu dodać
pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej
papierem, i piec w temp. 170 stopni około godziny. Wystudzony piernik przekroić
na dwa blaty posmarować powidłami, przykryć drugim blatem polać polewą odstawić
do lodówki aby polew stężała. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
O takim sposobie pieczenia piernika jeszcze nie słyszeliśmy :) brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuń