PIERNIK Z PIWEM


Piernik-z-piwem


Piernik z dodatkiem piwa które dodaje ciastu przyjemny smak, idealne ciasto na ostatnią chwilę, od razu po upieczeniu jest idealne do jedzenia. 


Składniki:

0,5  kg mąki
3  jajka
200 g cukru
200 g miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
¾ szklanki  piwa
80 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Słoiczek powideł

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia. przyprawę, miód i piwo. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem, i piec w temp. 170 stopni około godziny. Wystudzony piernik przekroić na dwa blaty posmarować powidłami, przykryć drugim blatem polać polewą odstawić do lodówki aby polew stężała. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

piwny-piernik

1 komentarz:

  1. O takim sposobie pieczenia piernika jeszcze nie słyszeliśmy :) brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com