Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki

Każde dziecko wie, że potrzebujemy witamin dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. O ile wiosną i latem możemy czerpać garściami z dobrodziejstw ogrodu warzywnego i sadu, o tyle zimą musimy nieco się natrudzić, by znaleźć potrawy zawierające niezbędne dla zdrowia witaminy. Na szczęście tradycyjna kuchnia polska zna kilka przepisów na zdrowe zimowe wieczory.


Witamina C - kapusta kiszona

Kiszona kapusta z beczki to prawdziwa skarbnica witamin w zimie. Nie bez powodu marynarze już setki lat temu zabierali w ładowniach statków kiszoną kapustę, która chroniła ich przed szkorbutem podczas długich rejsów. Jej dobroczynne działanie zostało sprawdzone także w czasach, kiedy nowalijki nie były dostępne przez cały rok w marketach. Zimą żywiono się tym, co udało się zakonserwować po letnich zbiorach. Te “magazyny” witamin musiały wystarczyć do kolejnej wiosny.

Specjaliści żywienia są zgodni, późne odmiany kapusty są najlepsze do samodzielnego kiszenia, zawierają bowiem najwięcej cukru, który sprzyja procesom fermentacyjnym. Kapusta kiszona sałatkowa, serwowana jako surówka z innymi tartymi warzywami, będzie znakomitym dodatkiem witaminowym na każdym stole.

Jakie witaminy znajdziemy w kiszonej kapuście? Jest ona źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, oczyszczające organizm z nadmiaru wolnych rodników, których nadmiar może powodować nowotwory.

W kapuście kiszonej znajdziemy również związki siarki, cynku, manganu, wapnia i żelaza. To dzięki nim nasz organizm może prawidłowo funkcjonować kiedy na zewnątrz jest chłodno i pochmurnie.

Witaminy A i C w burakach

Szukasz szybkiego sposobu na witaminowy zastrzyk? Sięgnij po buraczki! Łatwe do przechowywania i przetrzymywania jako przetwory, buraki czerwone są prawdziwą skarbnicą witamin i ważnych składników odżywczych, które pomogą przetrwać zimowe miesiące. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej lubimy jednak barszcz, surówkę z buraków, czy buraczki tarte, czyli popularnie zwana ćwikła.

Potrawy z buraków spożywane w zimie dostarczą niezbędnych witamin A i C oraz B12. Są też źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego organizmowi do właściwego wytwarzania czerwonych krwinek. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z skłonnościami do anemii. Sok z buraków będzie również znakomitym uzupełnieniem diety w zimowych miesiącach.

Na polskich stołach dużą popularnością cieszy się barszcz, surówka z buraków podawana z kotletem i ziemniaczkami, czy chociażby indywidualne wynalazki np. tarte buraki z jogurtem, a nawet pasztet z buraków.

Witaminy B6 i C w ziemniakach

W polskiej kuchni ziemniak jest wykorzystywany od stuleci, ostatnio nie miał dobrej prasy, ale okazało się, że to tylko powielane stereotypy. Ziemniaki są zdrowe - ogłosili naukowcy - i dostępne przez cały rok.

Należą do tej samej rodziny warzyw, co pomidory, bakłażany i papryka. Ziemniaczane bulwy są “opuchniętą” częścią podziemnego pnia. Jego rolą jest dostarczanie pokarmu dla zielonej części rośliny. Stąd też ziemniak jest zasobnym magazynem składników odżywczych.

Jeśli budowanie komórek to zadanie dla Witaminy B6. Ziemniaki z łatwością podejmą się tego wyzwania, bo mają bardzo dużo tej pożądanej witaminy. Dodajmy, że witamina B6 bierze udział w setkach reakcji chemicznych, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dlatego w miesiącach, w których nasze zapotrzebowanie na witaminy jest większe, ziemniaki powinny stanowić ważny element naszej diety.

Wspomnieliśmy już o zbawiennym działaniu kapusty kiszonej na marynarzy odciętych od świeżych warzyw. Nie inaczej było z ziemniakami. Są wystarczającym, choć nie najbogatszym źródłem witaminy C, i dlatego w dawnych wiekach były wykorzystywane na hiszpańskich statkach, aby zapobiec chorobom wśród załogi.

Dietetycy sugerują, żeby nie “psuć” ziemniaków przez przyrządzanie ich w sposób, który pozbawia je zdrowych składników. Przykładowo, lepiej uwarzyć ziemniaki na parze, niż je gotować. Woda wypłukuje bowiem masę cennych substancji. Warto też spróbować podać ziemniaki w mundurkach, które są bogatsze w błonnik. A jeśli już placki ziemniaczane, to raczej przetestujmy ich pieczenie, a nie smażenie, które dostarcza nam wielu ciężkich tłuszczów.

Witaminy E i D - nasiona: siemię lniane i pestki dyni

Późna jesień i zima to czas kiedy nasz organizm potrzebuje więcej witamin, by zachować odpowiednią odporność. Szaleją przeziębienia i wirusy. Aby wzmocnić system immunologiczny, musimy zimą szukać potraw i przekąsek, które dostarczą nam cennych składników.

Wiele osób zapomina, jak ważną rolę w polskiej kuchni ukształtowanej głównie na tradycji chłopskiej i rolniczej, odegrały wszelkiego rodzaju nasiona. Powoli wracają do łask jako zdrowa alternatywa dla wysoko-przetworzonych “snacków” pełnych soli i cukrów. Ogólnodostępne nasiona pomogą nam w zimowych miesiącach uzupełnić niedobory błonnika, kwasów omega-3, witaminy E, lecytyny oraz cynku.

Jest w czym wybierać, bo do dyspozycji mamy np. stosowane przez nasze babcie siemię lniane, które wspomaga naturalną odporność organizmu i ma właściwości przeciwzapalne. Dietetycy polecają także pestki dyni, która zawiera witaminę D, tak potrzebną o tej porze roku, kiedy brakuje słońca. Pestki dyni możemy chrupać w pracy, ale również stosować jako dodatek do tradycyjnych polskich zup. Olej z pestek dyni zawiera duże ilości witamin: E, B1, B2, B6 oraz A, C i D.

Zbilansowana dieta dobra o każdej porze roku

Mamy dużo możliwości spożywania naturalnych witamin w zimie. Oprócz zakonserwowanych i odpowiednio przechowywanych warzyw takich jak kapusta i ogórki konserwowe, możemy wykorzystywać także mrożonki. Wystarczy zamrozić natkę pietruszki, czy koperku, by w środku zimy poczuć dotyk lata.

Witaminy znajdziemy nie tylko w warzywach. Pamiętajmy również o mięsie, nabiale, przetworach z owoców i o produktach pochodzenia zbożowego. Polska kuchnia zmienia się. Zdrowsze nawyki młodszych pokoleń sprawiają, że nie można ciągle powtarzać stereotypów o “niezdrowym” polskim jadłospisie.

Wystarczy poszukać na rynku tradycyjnych i naturalnych składników, aby przygotować zdrowe i pełnowartościowe dania, które pomogą przetrwać mroźne, zimowe miesiące.

Sklep z Polskimi produktami


Artykuł został przygotowany przez pl.polskiesklep.de oferujący Polskie produkty z dostawą do domu w Niemczech.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz