wtorek, 18 grudnia 2018

makowiec na kruchym cieście

Prosty przepis na pyszny makowiec na kruchym cieście. Łatwy w przygotowaniu zwłaszcza, jeśli użyjecie gotowej masy makowej. Przyznaję, że chętnie korzystam z takiej opcji, choć pewnie dla bardziej konserwatywnych gospodyń jest to nie do pomyślenia ;-) Ciasto jest smaczne, odpowiednio wilgotne, z dużą ilością bakalii. Wszystko to sprawia, że świetnie wpisuje się w zestaw tradycyjnych wypieków na Wigilię i Boże Narodzenie.    

krucha tarta makowa babkawformie.blogspot.com

składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki krupczatki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
3 żółtka
2-3 łyżki gęstej śmietany
 
1 puszka masy makowej (850 g) 
1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, pekan)
1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa) 
2 płaskie łyżki tartej bułki
3 białka

wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatam dokładnie, 2/3 ciasta wykładam na formę do tarty o średnicy 24 cm (możecie użyć tortownicy, pamiętając o wylepieniu brzegów do wysokości ok. 3 cm) i nakłuwam widelcem. 1/3 ciasta pozostawiam do dekoracji.
Masę makową mieszam z bakaliami oraz tartą bułką. Na koniec łączę delikatnie z, ubitą na sztywno, pianą z białek. Wykładam na ciasto. Na wierzchu układam gwiazdki wycięte foremką z rozwałkowanego ciasta. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.

krucha tarta makowa babkawformie.blogspot.com

Copyright © 2016 babka w formie , Blogger