poniedziałek, 17 grudnia 2018

Schab pieczony z piwem



Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni.
Proponuję upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę.
Schab można nastrzyknąć piwem i piec polewając piwem... warto :)

  • około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy),
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 2 goździki,
  • 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 300 ml piwa jasnego,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól,
Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyprawy oraz sól (około 1 łyżki) wymieszać.
Mięso natrzeć przyprawami.
Mięso nastrzyknąć piwem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa.
Podczas pieczenia mięso polewać najpierw pozostałym piwem, a następnie wytworzonym sosem.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby odpoczął. Dopiero po tym czasie kroić.
Podawać na ciepło lub zimno.



Mięso naszprycować piwem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni i piec około 4,5 – 5 godzin. Zależy od grubości mięsa.
Podczas pieczenia mięso polewać najpierw pozostałym piwem, a następnie wytworzonym sosem.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika, odstawić go na około 10 minut, aby odpoczął. Dopiero po tym czasie kroić.
Podawać na ciepło lub zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz