Ciastka orkiszowe z żurawiną i orzechami






Aromatyczne i bardzo chrupiące ciasteczka 

z płatków orkiszowych z żurawiną,

 orzechami laskowymi i cynamonem.

 Proste, szybkie i bardzo pyszne.






Składniki:
  • 300 g płatków orkiszowych Polskie Młyny
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Orzechy pokroić na mniejsze kawalki, podsmażyć na patelni. Masło roztopić, żurawinę pokroić na mniejsze kawałki Do miski wsypać płatki orkiszowe Polskie Młyny, mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, żurawinę oraz orzechy, wymieszać. Wlać masło, wymieszać. Następnie dodać jajka, wymieszać dokładnie całość. Odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15 minut.

Smacznego!









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);