AdSense

niedziela, 16 grudnia 2018

Królewiec z orzechami

          Królewiec z orzechami to idealne ciasto na świąteczny stół. Pyszne i efektowne, a przy tym można go przygotować trochę wcześniej, gdyż najlepiej smakuje gdy skruszeje.


Ciasto miodowe:
500 g mąki
200 g margaryny
150 g cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
400 g orzechów włoskich łuskanych
3 - 4 łyżki miodu
100 g masła
180 g cukru

Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżka oleju

Krem:
2 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
300 g masła
2 łyżki cukru pudru

          Odlać ok. 2/3 szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtko. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do wrzątku wlać mleko z mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić.
          Zagnieść ciasto miodowe. Podzielić je na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować, upiec w blaszce (26x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczony placek przenieść z foremki na deskę. Rozwałkować drugą część ciasta i umieścić w tej samej blaszce. W garnku rozgrzać masło, miód i cukier. Dodać lekko rozdrobnione orzechy, wymieszać. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na cieście miodowym. Upiec. Tej samej blaszki użyć do upieczenia ciasta biszkoptowego. Rozbić jajka przeznaczone na biszkopt, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, następnie żółtka, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie połączyć z mąką. Wszystkie upieczone ciasta wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Gotowym kremem przełożyć ciasta tak, aby biszkopt znalazł się w środku, a ciasto z orzechami na wierzchu. Lekko przycisnąć dłońmi. Pozostawić w lodówce do następnego dnia.

1 komentarz:

AdSense