Makowiec japoński



Makowiec bez spodu


     
Dom pachnący lukrem i pierniczkami.
Sznury kolorowych lampek rozjaśniające mrok.
Radośnie brzmiące kolędy towarzyszące nam podczas zakupów
i pięknie zapakowane prezenty schowane głęboko w szafie aby ich nikt nie znalazł.
To znak, że nadchodzą najpiękniejsze święta...

Dekoruję ostatnie pierniczki i pakuję je  w ozdobne pudełeczka.
Wzorem lat ubiegłych  chcę  obdarować nimi najbliższych.
Planuję świąteczne menu,
przerabiam przepisy na bezglutenowe i kupuję ostatnie potrzebne produkty.
Lubię mieć przed samymi świętami wszystko dopracowane
aby uniknąć niepotrzebnego stresu i niespodzianek.
Wyciągam z szafki młynek żarnowy.
Mielę w nim świeżo zakupiony mak   i   piekę na próbę makowiec japoński...


Makowiec bez spodu

Makowiec bez spodu
ILOŚĆ PORCJI - 10-12

Makowiec japoński - składniki

Ciasto:
  • 250g suchego mielonego maku
  • 250ml mleka kokosowego
  • 200g musu jabłkowego (zmiksowane obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka)
  • 25g masła klarowanego
  • 80g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 50g rodzynek
  • 50g suszonej żurawiny
  • 50g posiekanych orzechów włoskich 
  • 50g posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki likieru migdałowego

Polewa czekoladowa:

Makowiec japoński - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Zagotować mleko kokosowe z cukrem i masłem. Wsypać zmielony mak i gotować na małym ogniu cały czas mieszając około 10 minut. Zestawić z ognia i wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać miód, mus jabłkowy, bakalie, mąkę kokosową, kaszę kukurydzianą, likier migdałowy i  żółtka jaj. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywno i dodać w dwóch porcjach do masy makowej.  Delikatnie wymieszać po każdym dodaniu.
Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować  masłem klarowanym i wysypać mąką kokosową.
Gotową masę przelać do tak przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 45-50 minut. Wystudzić w formie.

Przygotowanie polewy i dekoraowanie:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę  razem z mlekiem kokosowym. Wyjąć ciasto z tortownicy. Polać wierzch i boki ciasta. Odstawić do stężenia.

Makowiec japoński - podobne przepisy

> Węgierski tort makowy
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Sernik z figą makiem i pasternakiem

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Zdjęcia tak kuszą, że bym chwyciła przez monitor kawałeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko, a ten makowiec to teraz będZie moje ulubione ciasto. Od razu robię podwójną porcję maku i połowę zamrażam, żeby nie bawić się co chwila z mieleniem :)

      Usuń
  2. O, to świetna podpowiedź z tym mrożeniem maku.
    Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka mrożona masa makowa nadaje się również do drożdżówek lub strucli makowej :)

      Usuń
  3. Do jakiego rozmiaru tortownicy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo ciasto może leżakować i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ