niedziela, 16 grudnia 2018

Gulasz z karkówki


Ostatnio mamy kryzys, ale nie w gotowaniu. Po prostu mamy teraz okres jedzenia rodzimych, tradycyjnych dań. Tradycja rosół w niedzielę, kotlet schabowy…w poniedziałek pomidorowa. U nas to rzadkość. I nawet nie wiecie, jak bardzo zazdrościmy Wam takiego jedzenia, lookając foty z rosołem <3 schaboszczaka z buraczkami lub łotewer, pomidorówki…oj dużo tego. Nie mówimy, że nowe smaki, które polecamy są złe...są przepyszne. Szczególnie kuchnia tajska. Jednak musimy zjeść jakiegoś normalsa :P












Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki do oprószenia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia
  • 100 ml zimnej wody do mąki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mąką.
      Cebulę i czosnek siekamy.
      Na rozgrzanym smalcu, smażymy mięso. Dodajemy cebulę i czosnek. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem przez kwadrans, uważając by nie przypalić.
      Po 15 minutach zalewamy gorącym bulionem i dusimy na wolnym ogniu przez 45 min.
      Mąkę rozrabiamy z wodą, dodajemy do całości, zagotowujemy.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz