Brownie jest tylko jedno. Prawdziwe, czekoladowe i wilgotne. „Brownie” z fasoli jest smaczne, ale nawet w najmniejszym stopniu nie dorównuje temu przepisowi… Osobiście wolałbym nazywać je po prostu ciastem czekoladowym. Ale dziś nie o fasoli! Zapraszam na najlepsze, czekoladowe brownie.

Może się wydawać, że brownie to po prostu czekoladowy zakalec – nawet jedna z historii jego powstania mówi, że to po prostu niewyrośnięte ciasto! Pewna gospodyni, przygotowując ciasto czekoladowe, zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Nie przejęła się jednak zakalcem, który otrzymała i podała owe ciasto gościom, którzy byli zachwyceni! Ale chyba właśnie w tym tkwi urok tego ciasta – zakalec pełen czekolady :-)

Brownie z mojego przepisu jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne – gęste i mokre (aż chce się rzec gliniaste), słodkie, maksymalnie czekoladowe i mega kaloryczne – czyli idealne! Dla tego ciasta warto odstawić na chwilę dietę i skusić się na kawałek… Albo dwa ;-) Ale uważajcie, zniknie z blachy szybciej, niż myślicie!

Często do brownie dodaje się orzechy – ja umyślnie je pominąłem, bo nie przepadam za orzechami w cieście, ale jeśli chcecie, dodajcie śmiało szklankę Waszych ulubionych – włoskich, laskowych lub po prostu migdałów. Jeśli nie boicie się podnieść kaloryczności ciasta, możecie także przygotować sos czekoladowy – wystarczy podgrzać mały kubeczek śmietany (co najmniej 30%) z połową tabliczki czekolady, aż do jej rozpuszczenia. Choć wtedy brownie nie będzie już małym grzeszkiem… ;-)

Przygotowując ciasto, użyłem formy o wymiarach 25 x 35 cm – jeśli macie nieco mniejszą formę, ciasto powinno piec się kilka minut dłużej. I w drugą stronę – przy większej formie należy skrócić czas pieczenia. Jak sprawdzić, czy brownie jest gotowe? Wystarczy wbić w nie drewniany patyczek – powinien być oblepiony okruchami ciasta. Jeśli na patyczku zostanie surowe ciasto, trzeba dać mu jeszcze chwilę w piekarniku.

PRZEPIS: Najlepsze, prawdziwe brownie

Przepyszne, czekoladowe brownie, które zachwyca intensywnym smakiem i wilgotną konsystencją. Uwaga — znika bardzo szybko!

20

porcje

298

kcal/porcja

55 min

czas przygotowania

20

porcje

55 min

czas przygotowania

298

kcal/porcja

Składniki

  • 350 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady 70%
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki
  • 130 ml wody
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka

Wykonanie

  • Do wrzącej wody dodać masło, czekoladę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  • Rozbełtać jajka i połączyć z mąką. Dokładnie wymieszać. Powoli dolewać czekoladę i ciągle mieszać.
  • Formę (25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę.
  • Piec około 25 minut w 180 stopniach. Podawać wystudzone.

Wartości odżywcze w porcji

Kalorie: 298 kcal
Tłuszcze: 20.7 g
Tłuszcze nasycone: 13.5 g
Białko: 3.1 g
Węglowodany: 24.5 g
Cukier: 20.1 g
Błonnik: 0.1 g
Sód: 0 g

Nie zwlekaj, podziel się przepisem!

Jak oceniasz ten wpis?

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj powiadomienia o nowych treściach. Raz w miesiącu, bez spamu.

Wpisy wybrane dla Ciebie

  • Amerykańskie ciasteczka z czekoladą – najlepszy przepis!

    45 min | 

    165 kcal | 

    Porcje: 18

    American chip cookies (znane także jako chocolate chip cookies), czyli amerykańskie ciasteczka z czekoladą nie mają sobie równych!

  • Najlepszy sernik z kajmakiem i orzechami

    4 h | 

    790 kcal | 

    Porcje: 16

    Wspaniałe ciasto bez pieczenia o smaku sernika à la snickers. Herbatnikowy kruchy spód, delikatna masa twarogowa, gęsta warstwa kajmaku, orzechy i czekolada zapewniają niebiańskie doznania smakowe, rekompensując czasochłonność przygotowania.

  • Genialne brownie z mikrofalówki

    5 min | 

    594 kcal | 

    Porcje: 1

    To niezwykle szybki przepis na brownie z mikrofalówki, który zdobył moją miłość dzięki prostocie i wyjątkowemu smakowi — za sprawą najprawdziwszej czekolady i masła.

  • Idealne bułki do hamburgerów

    1 h 30 min | 

    244 kcal | 

    Porcje: 4

    Ten prosty przepis na domowe bułki do hamburgerów to prawdziwa gratka dla miłośników fast foodów. Dzięki kilku praktycznym wskazówkom każdy może cieszyć się świeżymi, pysznymi bułkami idealnymi do ulubionych burgerów.

Komentarze