Piernik kanadyjski

Puszysty i mięciutki herbaciany piernik, zwany kanadyjskim ma tą zaletę, że nie musi leżakować. A poza tym super smakuje, przełożony masą budyniową i powidłami śliwkowymi. 

Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej herbaty
- 4 jajka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki sody
masa:
- 2 szklanki mleka
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g masła
oraz
- sok z połowy cytryny
- powidła śliwkowe

Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za zrobienie ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno porcjami dodając cukier, żółtka, miód, olej, napar z herbaty, mąkę oraz przyprawę z sodą. Delikatnie mieszamy i dzielimy ciasto na 3 części. Przekładamy do blach o wymiarach 25 cm x 35 cm i  pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy placki się studzą  możemy przystąpić do przygotowania kremu. Mleko przelewamy do garnuszka i wraz z cukrami doprowadzamy do zagotowania. Wcześniej odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim obie mąki, wlewamy je do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Masło ucieramy, porcjami dodając wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Gdy wszystko mamy gotowe możemy zabrać się za składanie ciasta. Układamy pierwszy placek, smarujemy go połową powideł śliwkowych a na nie połowa masy. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie blaty. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.






Komentarze