ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM

W moim domu święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach  strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową. 




Składniki na ciasto drożdżowe:
3,5 szklanki mąki pszennej
50g drożdży
6 łyżek cukru
180ml ciepłego mleka
150g roztopionego masła
6 żółtek
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu

Składniki na masę makową:
500g suchego maku
150g cukru
3 łyżki miodu
kandyzowana skórka pomarańczowa
100g rodzynek
50g płatków migdałowych
50g posiekanych orzechów włoskich
6 białek

Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
sok z polówki cytryny


Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.


Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć 1/2 masy makowej. Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut w 180°C.

Lukier:
Cukier puder należny wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsta kilka kropel wody.



Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.

Komentarze

Popularne posty